Sosial media illər ərzində bəzi gülünc tendensiyalar yaratdı. Amma sonuncu bizim üçün yaxşı ola bilər.
Hafta.az-ın yazdığına görə, alim Loqan Moffitt, altı milyon izləyicisini xiyardan istifadə edərək, çox vaxt ənənəvi dadlı və krem, pendir, qızılbalıq və tuna balığı, həmçinin soya sousu və küncüt yağı ilə salatlar hazırlamağa təşviq edib.
Sadəliyinə baxmayaraq, reseptlər milyonlarla insanı heyran edib. Keçən ay İslandiyadakı supermarketlər tədarükçülərinin xiyar üçün artan tələbatı ödəmək məqsədilə mübarizə apardıqlarını elan etdilər. “The Telegraph”a görə, dietoloq Dr. Sarah Brever niyə xiyarın hər soyuducuda olması lazım olduğunu paylaşıb.
Xiyar və nəmləndirmə
Brever deyir ki, “Xiyarda çox yüksək su var... Hər 100 qram xiyarda 96 qram su mövcuddur. Nəmləndirici olmaqla yanaşı, bu onu əla aşağı kalorili qida halına gətirir. 6 sm-lik xiyar parçasının tərkibində cəmi 10 kalori və 1,2 q şəkər var, bu o deməkdir ki, qan şəkərinizin səviyyəsini yüksəltməyəcək”.
Vitamin və minerallar
Dr. Brever deyir: “Xiyar bədəndən natrium və artıq mayeni çıxaran kalium təmin edir. "O, həmçinin maqnezium (əzələləri və sinirləri gücləndirir, yorğunluqla mübarizə aparır), C vitamini (sağlam diş əti və dəri üçün vacibdir) və K vitamini (qan laxtalanmasında rol oynayır və dəriyə tətbiq edildikdə göyərmələri azalda bilər) ehtiva edir".
Antioksidantlar
Antioksidantlar bədənimizdə dolaşan, DNT-mizə zərər verən və xəstəlikləri gücləndirən sərbəst radikallar adlanan molekulları dayandırmaq üçün işləyir.
Brever deyir: "Xiyarda çoxlu antioksidant polifenollar var... o cümlədən liqnin (ürək-damar xəstəlikləri və bəzi xərçənglərin daha az riskləri ilə əlaqələndirilir) və beta-karoten (göz və dəri sağlamlığını, həmçinin immunitet sistemini gücləndirdiyi bilinir)".
Xiyar xəstəliklərin qarşısını alır?
Brever deyir ki, xiyar həm də iltihabi və neyrodegenerativ xəstəliklərdən, xərçəngdən və 2-ci tip diabetdən qoruyan B-kompleks cucurbitacin B mənbəyidir. Bununla belə, cucurbitacin B ilə bağlı tədqiqatlar birləşmənin təcrid olunduqda təsirinə baxdı, buna görə də bir neçə dilim xiyar yeməyin sağlamlığı yaxşılaşdırmaq ehtimalı azdır.
Sağlam saç, dəri və dırnaqlar
Dr. Brever deyir ki, gözlərinizə iki dilim xiyar qoymaq sadəcə köhnə mövhumat deyil, o, şişkin gözləri sakitləşdirir. Xiyar dəridə günəş yanıqlarına qarşı dərman kimi də istifadə edilə bilər.
"Xiyar qabığı, sağlam saç, dəri və dırnaqların saxlanmasında mühüm rol oynayan bir mineral olan silisiumun ən zəngin qida qaynaqlarından biridir" o deyib.
Qida maddələri
Dr. Breverə görə, digər meyvə və tərəvəzlərlə müqayisədə xiyar “əla qida mənbəyi deyil”. Onlar vitamin və minerallar mənbəyi olsalar da, tərkibindəki yüksək su səbəbiylə digər tərəvəzlərdə olan qida sıxlığına malik deyillər.
"Hər hansı qida çatışmazlığını doldurmaq üçün xiyarlara etibar etməyin" deyir Dr. Brever.
Allergiyaya səbəb ola bilər?
Dr. Brever deyir: "Bəzi insanların xiyar zülallarına qarşı allergiyası var. Belə insanlar qızarıqlıq və qaşınma yaranmasından əmin olmaq üçün dərinin kiçik sahəsinə 15 dəqiqə ərzində bir parça xiyar tətbiq edərək yoxlaya bilər".
Xiyar hansı formada yeyilir?
Xiyar ən yaxşı şəkildə çiy yeyilir, buna görə də onları salatlara əlavə etmək tendensiyası sağlam seçimdir, lakin onları sendviçlərə də əlavə etmək olar.