Dondurma dünyanın müxtəlif mədəniyyətlərinin dadlarına xitab edən unikal ləzzətlərlə gəlir.
Hafta.az-ın yazdığına görə, hər biri özünəməxsus inqrediyentlər və hazırlanma üsulları ilə hazırlanmış bu dondurma növləri sadəcə təravətləndirici desertdən daha çox hesab olunur, həm də mədəni irsin bir hissəsidir.
“Gelato” - İtaliya
İtaliyanın məşhur “Gelato”su sıx və kremli teksturası ilə diqqət çəkir. Bu havasız dondurma təzə və təbii maddələrlə hazırlanır, vanil, şokolad və fındıq kimi bir çox fərqli ləzzət variantları təqdim edir.
“Hokey Pokey” - Yeni Zelandiya
Yeni Zelandiyanın ikonik “Hokey Pokey” dondurmasında vanil dondurma ilə örtülmüş xırtıldayan pətək zefirləri var. Bu unikal dad bütün ölkədə böyük sevgi ilə yeyilir.
“Kulfi” - Hindistan
Hindistanın ənənəvi dondurması “Kulfi” qatılaşdırılmış süddən hazırlanır, zəfəran, kardamon və manqo kimi zəngin ləzzətlərlə ətirlənir. Bu qaymaqlı dondurma isti yay günlərində təravətləndirici seçim təklif edir.
“Maraş dondurması” - Türkiyə
Türkiyənin Kahramanmaraş vilayətinə xas olan “Maraş dondurması” keçi südü, şəkər və saleplə hazırlanır. Onun sərt və elastik quruluşu ənənəvi üsullarla hazırlanan bu dondurmanı digərlərindən fərqləndirir.
“Nieves & Paletas” - Meksika
Meksikanın “Nieves & Paletas” dondurması meyvə şirəsi, süd və şəkərlə hazırlanmış təzə və təravətləndirici yeməklərdir. “Nieves” buzun üzərinə tökülən dondurma olsa da, “Paletas” çubuq üzərində dondurma kimi tanınır.
“Mochi” - Yaponiya
Yaponiyanın ənənəvi deserti olan “Mochi”, düyüdən hazırlanan elastik xəmirlə hazırlanır və dondurma və ya desertin içinə doldurucu maddələr əlavə edilir. Müasir dondurulmuş desertlərdə də tez-tez istifadə olunur.
“I-Tim-Pad” - Tailand
Tailandın küçə ləzzəti “I-Tim-Pad”, soyuq metal səthdə yuvarlanaraq hazırlanan dondurmadır. Müxtəlif meyvə dadlı kremlərdən hazırlanan bu dondurma həm dadı, həm də təqdimatı ilə rəğbətlə qarşılanır.
“Ais Kacang” - Malayziya
Malayziyanın “Ais Kacang” deserti sürtgəcdən keçirilmiş buzun üzərinə müxtəlif maddələr əlavə edilən məşhur dondurma növüdür. Lobya, qarğıdalı və jele kimi maddələrlə hazırlanan bu desert isti iqlimlərdə təravətləndirici bir dad təqdim edir.
“Akutag” - Alyaska
Alyaskanın ənənəvi deserti olan “Akutag” qar, yağ, şəkər və bəzən meyvə və ya qurudulmuş balıqla hazırlanan dondurmadır. Soyuq hava şəraitinə davamlı və qidalı olan bu dondurma fərqli dadlarla hazırlanan variasiyaları ilə tanınır.
“Spaghettieis” - Almaniya
Almaniyanın “Spaghettieis” dondurması spagettiyə bənzəmək üçün xüsusi maşından keçirilərək hazırlanır. Vanilli dondurma, çiyələk püresi və sürtgəcdən keçirilmiş ağ şokoladla süfrəyə verilir ki, bu da ona həm dad, həm də vizual cazibə verir.